Bjellesauprisen
Bjellesauprisen ble innstiftet av FONO i 1994 og tildeles ved jevne mellomrom personer eller institusjoner som, ved å vise vei (være Bjellesau), har gjort en helt spesiell innsats for norsk musikk.
Prisen består av en sauebjelle med inngravert navn på mottageren. Saubjellen produseres av Havstad Tinn AS, Blylaget, 1450 Nesoddtangen
2017 - Morten Lindberg
Bjellesauprisen for 2017 er tildelt lydtekniker og plateprodusent Morten Lindberg, som gjennom sitt virke har etablert seg både som lydguru med internasjonalt ry og framgangsrik eier av eget studio og plateselskap.
Siden 48-åringen fra Skien startet Lindberg Lyd i 1992 har firmaet markert seg som en av de viktigste og fremste eksponentene for plateinnspillinger med sjelden god lydkvalitet. Ikke minst representert ved utgivelser på sitt eget plateselskap 2L, som siden starten i 2001 har bygget opp en katalog på over 100 utgivelser. Blant de mange som han har produsert finner vi Wolfgang Plagge, Christian Eggen, Trondheimsolistene, Grex Vocalis og Henning Sommero.
Som eksemplene viser er det fortrinnsvis norske musikere Morten Lindberg har produsert, og det er framfor alt innen klassisk musikk han har virket. I jakten på den ultimate lyden har han dessuten gjerne flyttet innspillinger ut fra studio og inn i store kirkerom. Han har i tillegg ofte omgruppert orkestermusikerne og gitt dem andre plasseringer enn hva som har vært vanlig, for å få fram de finstemte detaljene som kan løfte musikken og lyden det lille ekstra.
Det har Morten Lindberg klart med slik bravur at han er blitt nominert til den amerikanske Grammy-prisen hele 24 ganger som lydtekniker og produsent, foruten at 2L har kapret ytterligere åtte nominasjoner. Seinest i år mottok nordmannen fire nye nominasjoner, hvorav to var for «Best Surround Sound Album» og de andre to for henholdsvis «Best Engineered Album» og «Producer of the Year».
I sin profilering av 2L har Lindberg brukt slagordet «The Nordic Sound», og han har i intervjuer gitt den nordiske modellen noe av æren for sin internasjonale suksess. Han peker på at «langsiktig tankegang» preger norsk musikkbransje i større grad enn amerikanernes mer kortsiktige profittjag. I tillegg har han trukket fram et godt samarbeidsklima preget av tillit mellom komponister, utøvere og produsenter som en viktig årsak til det høye kvalitetsnivået på norske innspillinger.
Slik har Lindberg ikke bare styrket sin og selskapet 2Ls stilling internasjonalt, han har også fungert som en ambassadør for norsk musikk i utlandet og som en viktig inspirasjonskilde og entreprenør på hjemmebane.
Bjellesauprisen ble innstiftet av FONO i 1994 og tildeles ved jevne mellomrom personer eller institusjoner som, ved å vise vei (være Bjellesau) har gjort en helt spesiell innsats for norsk musikk.
2015 - Frithjof Hungnes
Bjellesauprisen for 2015 er tildelt Frithjof Hungnes, for hans mangeårige innsats for norsk musikk generelt og ledelse av plateselskapet Propeller Recordings spesielt.
Siden Skien-mannen startet Propeller Recordings tidlig på 2000-tallet har selskapet markert seg som hjem for artister som Hanne Hukkelberg, Superfamily, Katzenjammer, Moddi, Team Me, Highasakite og Frøkedal.
Sammen har Propeller-artistene vunnet mange priser for selskapet, samtidig som Hungnes bevisst og målrettet har jobbet med å etablere artistene også internasjonalt. Dels gjennom turnévirksomhet, dels ved økt fokus på å eksportere selskapets musikk til bruk i utenlandsk reklame og tv-produksjoner. Foruten penger i kassa har dette gitt artistene verdifull internasjonal promotering, mens Hungnes har framstått som en foregangsmann innen norsk musikkbransje med hensyn til å finne nye inntektskilder. Slik har han ikke bare styrket Propeller-selskapets stilling, men også norsk musikks posisjon i utlandet.
Parallelt med at Hungnes driver Propeller Recordings har han vært en av drivkreftene i Propeller Studios, som det siste tiåret har vært et av de viktigste innen norsk musikkproduksjon. Ikke bare selskapets egne artister, men også mange andre artister har benyttet Propeller-studioet til sine produksjoner.
Foruten virksomheten i Propeller Recordings og Propeller Studios, har Hungnes også vært medeier og styreleder i Wrightegaarden i Lillesand, som i sommerhalvåret har arrangert mange store konserter. Hungnes store entusiasme for musikk kommer også til syne ved at han på hobbybasis spiller bass i bandet Pråm & Sill.
Nevnes kan til slutt også at Frithjof Hungnes i mange år har vært involvert i ølbryggervirksomhet, blant annet som en av grunnleggerne av Oslo Microbryggeri.
Frithjof Hungnes er årets Bjellesau!
2014 - Mikael Telle
Mikael Tellé har de siste 20-25 årene har gjort en særdeles viktig innsats for norsk musikk. Med sitt plateselskap var han var en av de første som eksporterte norsk musikk til utlandet, og viste at dette faktisk var mulig. Han satte sine artister og sin kjære hjemby Bergen på verdenskartet. Han har en sjelden entusiasme og pågangsmot. Han stopper aldri. Han gjør aldri noe i egen interesse og han handler alltid ut ifra sitt bankende hjerte for musikken. De siste årene har han fungert som manager, og her startet han nesten egenhendig en ny bølge med unge norske band som sang på norsk. Han er en ekte bjellesau. Og en stor inspirasjonkilde for norsk musikkbransje.
2013 - by:Larm
ByLarm, som ble etablert som en mobil bransjefestival i 1998, og siden 2008 har gått av stabelen i Oslo, har vært banebrytende med sin satsingsvilje og nytenkende kreativitet. Festivalen har sluppet til flere hundre nye norske talenter gjennom årene. For mange har ByLarm vært starten på en stor artistkarriere.
Med sin uavhengige og samtidsorienterte tilnærming til alle ledd i bransjen har festivalen blitt den viktigste arenaen i Norden, og har inspirert både norsk og utenlandsk musikkbransje.
2012 - Geir Rakvaag
Dagsavisens musikkseksjon ved Geir Rakvaag er kåret til årets Bjellesau av FONO. Nye Takter får prisen fordi de bruker mye plass og tid på norsk musikk, og de dekker det uten å skrive om kjoler og samlivsbrudd, sier daglig leder i FONO, Erling Andersen til Dagsavisen. FONO har delt ut Bjellesauprisen siden 1994. Jan Eggum, Åge Aleksandersen, Audun Tylden og Valgerd Svarstad Haugland er alle tidligere Bjellesauer. I fjor var det musikktjenesten WiMP som fikk prisen. Det er Nye Takters innsats for å fremme nye talenter som er årsaken til at redaksjonen, ved Geir Rakvaag, mottar prisen. Rakvaag har vært en stayer, og holdt på siden Nye Takter startet som musikkavis i 1977, sier Larry Bringsjord, styreleder i FONO til Dagsavisen. I 1983 ble Nye Takter en del av Dagsavisen (som da het Arbeiderbladet).
2011 - WIMP v/Sveinung Rindal
BJELLESAUPRISEN for 2011 går til en aktør som har etablert seg som en svært viktig kanal for salg og distribusjon av norsk musikk: WIMP Streamingtjenesten Wimp ble lansert av Platekompaniet og Aspiro 2010, og etablerte seg raskt som et godt alternativ for musikkinteresserte nordmenn. Med sterkt fokus på godt, kvalitativt redaksjonelt innhold gir Wimp sine brukere inspirasjon til å finne ny musikk. De har også vist en særlig positiv vilje til å vise frem og jobbe for norske rettighetshavere. Etableringen av norske Wimp har skapt reell norsk konkurrent i et marked dominert av få sterke multinasjonale aktører, og sikrer kompetanseutvikling også i Norge innen et felt som er av stor betydning for norske musikkutgivere. At Wimp også etablerer seg i utlandet og dermed skaper en ny arena for eksport av både norsk musikk og egen teknologi viser en dristighet og satsingsvilje som er beundringsverdig. Prisen ble overrekt WIMP v/ Sveinung Rindal på Sem Gjestegård fredag 18. november 2011.
2010 - Rune Grammofon v/Rune Kristoffersen
Rune Kristoffersen har mottatt Bjellesauprisen 2010. Prisen ble overrakt av kulturminister Anniken Huitfeldt på FONOs 30-års jubileumsfest på Bristol 15. november.
2009 - Phonofile Erik Brataas og Knut Bøhn
Phonofile er Norges største «digitale aggregator», det vil si leverandør av digital musikk. Til tross for at iTunes sin norske butikk bare har eksistert i drøye 4 år har Phonofile i hele 10 år drevet et godt stykke pionerarbeid for digitalt salg av norsk musikk. I dag har Phonofile avtale med over 300 norske og svenske plateselskaper, og ivaretar digitale rettigheter for over 125.000 enkeltlåter. Phonofile leverer musikk til iTunes, Platekompaniet, Amazon.com, eMusic, Nokia m.m.
2009 - TV2 Knut Torgersruud jr
God Morgen Norge er TV2s frokostprogram, men for musikkbransjen noe mer enn det. Deres langvarige og nærmest daglige innsats for norske artister fra et bredt musikalsk felt er helt unikt i norsk fjernsyn. Debutanter, folkelige artister, utøvere av klassisk musikk, jazzmusikere og folkemusikere – ingen sjangre virker uprøvd. Knut Torgersruud jr. har i lang tid hatt hovedansvar for bookingen av artister til programmet. I en tid hvor mangfoldet er stort og nåløyet er trangere enn noensinne, kan plateselskapene knapt tenke seg en hverdag uten den synligheten God Morgen Norge kan tilby. De senere års sjokkbølger i musikkbransjen, skapt av ulovlig nedlasting og fallende cd-salg, gjør at vi setter sterkt pris på årets vinnere av Bjellesauprisen. Uten Phonofile og God Morgen Norge ville både publikum, artister, plateselskaper og norsk musikkliv generelt hatt et fattigere tilbud!
2008 - -
Ingen Bjellesaupris ble utdelt i 2008
2007 - Smalltown Supersound v/Joakim Haugland
Bjellesauprisen 2007 ble tildelt Smalltown Supersound v/Joakim Haugland. Overrekkelsen fant sted under FONOgramseminaret på Toten Hotel 10. november.
2006 - Hallvard Kvåle
Hallvard Kvåle mottar Bjellesauprisen 2006 for sin framragende innsats for norsk folkemusikk både som utøver, plateprodusent og utgiver.
2005 - Jan Paulsen
Jan Paulsen mottar Bjellesauprisen 2005 på FONOs jubileumsfest 24. august. Paulsen mottar prisen for sin mangeårige og utrettelige innsats for norsk musikk.
2004 - Audun Tylden
Bjellesauprisen 2004 ble tildelt direktør Audun Tylden for at han i 30 år har stått på barrikadene for norsk musikk og norske artister.
2003 - Valgerd Svarstad Haugland
Bjellesauprisen 2003 ble tildelt statsråd Valgerd Svarstad Haugland for uredd håndtering av de kommersielle rikskanalene og for å ha tatt norsk musikkproduksjon på alvor. Prisen ble utdelt via statssekretær Yngve Slettholm på Toten Hotel.
2002 - Jan Eggum
Bjellesauprisen 2002 ble tildelt Jan Eggum for fremragende innsats for norsk musikk. Prisen ble utdelt under Jans show i Bergen.
2001 - Rune Larsen
Bjellesauprisen 2001 ble tildelt Rune Larsen for hans fine innsats for norsk musikk med TV-programmet ”Absolutt norsk”. Prisen ble utdelt på Toten Hotell.
2000 - Per Eirik Johansen
Bjellsauprisen 2000 ble tildelt Per Eirik Johansen fra Virgin Records i anledning hans store suksess med norske artister som Lene Marlin og Morten Abel. Prisen ble overrakt under en festmiddag på Toten Hotell i anledning FONOs årlige medlemsseminar.
1999 - Åge Aleksandersen
Bjellesauprisen 1999 ble tildelt Åge Aleksandersen i anledning markering av Åges 50-års dag i Trondheim 21. mars 1999. Åge Aleksandersen fikk prisen for sitt betydningsfulle bidrag til norsk musikk i over 30 år.
1998 - -
Ingen Bjellesaupris ble utdelt i 1998
1997 - Helge Westbye og Grappa Records
Helge Westbye og Grappa Records ble tildelt prisen for sin store innsats for å presentere og bevare så vel brede som smale musikkategorier i en mannsalder!
1997 - Hans A. Lier og Rockefeller
Rockefeller ved direktør Hans A. Lier ble tildelt prisen for sin store innsats for å presentere norske artister fra scenen i over 11 år.
1996 - Gunnar Hordvik og Norske Gram
Gunnar Hordvik og Norske Gram ble tildelt prisen i desember 1996. Det ble spesielt lagt vekt på Gunnar Hordviks uoppslitelige entusiasme og evne til nytenkning gjennom en årrekke.
1995 - Voices of Wonder v/Ketil Sveen og Dag Krogsvold
Bjellesauprisen 1995 ble tildelt Voices of Wonder v/Ketil Sveen og Dag Krogsvold for annerledes virksomhet innen norsk musikk. Det ble spesielt lagt vekt på selkapets meget høye eksportandel.
1994 - Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted
Pris tildelt for den enorme innsatsen som Kirkelig Kulturverksted og Erik Hillestad har gjort for norsk musikk gjennom mange år.
1994 - Per Ole Hagen og NRK P1
Pris tildelt for P1s holdning til norsk musikk. P1 har vist at det nytter å spille mye norsk musikk. De har en målsetting om mer enn 40% norsk musikk.